Americké kuny, Martes americana, se vyskytují v severních oblastech Severní Ameriky. Tento druh se vyskytuje od Newfoundlandu a Nového Skotska na západ po Aljašku a na jih do částí skalnatého pohoří a Kalifornie. Martens se sporadicky vyskytují v částech státu New York, Michigan, Minnesota, Maine a Wisconsin. Ačkoli byly populace v jihovýchodní části rozsahu druhů v koloniálních dobách větší, ztráta lesního prostředí v těchto oblastech omezila jejich rozsah. Programy pro reintrodukci těchto zvířat v Minnesotě a Ontariu mohou pomoci populacím se zotavit.
Habitat
Martes americana se vyskytuje především ve vzrostlých severských lesích. Tato zvířata jsou úzce spjata s borovicemi, douglasky, smrky a smíšenými lesy. Obvykle se vyskytují ve strukturálně složitých, vzrostlých lesích a mohou se vyskytovat ve všech nadmořských výškách, kde takové stanoviště existuje. Doupějí v dutých stromech, štěrbinách nebo prázdných zemních norách.
Fyzický popis
Samci kuny americké měří 360 až 450 mm, ocas přidává ještě 150 až 230 mm. Hmotnost samců se pohybuje mezi 470 a 1,300 g. Samice jsou o něco menší a lehčí, s délkou hlavy a těla mezi 320 a 400 mm a ocasy měřícími 135 až 200 mm. Samice váží 280 až 850 g.
Srst je dlouhá a lesklá. Hlava je šedá, nohy a ocas jsou velmi tmavě hnědé nebo černé, na hrudi je skvrna krémové barvy a hřbet je světle hnědý.
Americké kuny jsou dlouhá, štíhlá zvířata. Oči jsou velké a uši jsou kočičí. Drápy jsou ostré a zakřivené.
- Další fyzické vlastnosti
- endotermický
- homoiotermní
- bilaterální symetrie
- Sexuální dimorfismus
- samec větší
- Rozsah hmotnosti 280 až 1,300 9.87 g XNUMX až oz
- Délka rozsahu 320 až 450 mm 12.60 až 17.72 palce
- Průměrný bazální metabolismus 3.579 W Věk
Rozmnožování
Páření bylo popsáno jako polygynní. Během estru ženy používají pachové značky k propagaci svého sexuálního stavu. Námluvy mezi muži a ženami mohou být poměrně zdlouhavé a zahrnují omílání, hraní a zápas. V zajetí ženy údajně vykazují 1 až 4 období sexuální vnímavosti, z nichž každé trvá 1 až 4 dny. Ty se vyskytují v 6 až 17 denních intervalech po celou dobu rozmnožování.
Hnízdní období nastává od června do srpna. Implantace oplodněných vajíček je zpožděna a probíhá až v únoru. Přestože se celková doba březosti pohybuje mezi 220 a 275 dny, po implantaci do děložní sliznice se embrya vyvíjejí pouze 28 dnů. 1 až 5 slepých mláďat (kit) se rodí koncem března nebo začátkem dubna v doupatech vystlaných sušeným rostlinným materiálem.
Mláďata rychle rostou. Oči se otevírají ve věku 39 dnů. Mladé kuny se odstavují po 42 dnech. Plné velikosti je dosaženo velmi rychle, přibližně 3.5 měsíce po narození. Pohlavní dospělosti je dosaženo ve věku 15 až 24 měsíců.
- Klíčové reprodukční vlastnosti
- iteroparní
- sezónní chov
- gonochorický / gonochorický / dvoudomý (oddělená pohlaví)
- sexuální
- oplodnění
- živý
- opožděná implantace
- Hnízdní interval Samice se mohou chovat čtyřikrát za sezónu v 6-17denních intervalech. Chovatelská sezóna probíhá jednou ročně.
- Chovatelská sezóna Chovatelská sezóna je v červnu až srpnu.
- Rozsah počtu potomků 1 až 5
- Průměrný počet potomků 2.6
- Průměrný počet potomků 3 Věk
- Doba březosti se pohybuje od 220 do 275 dnů
- Průměrný věk odstavu 42 dní
- Věk v pohlavní nebo reprodukční zralosti (samice) 15 až 24 měsíců
- Věk v pohlavní nebo reprodukční zralosti (muž) 15 až 24 měsíců
Informace o chování rodičů těchto zvířat nejsou snadno dostupné. Jako savci však víme, že samice své potomky kojí a poskytuje jim ochranu a domov po první část jejich života. I když role samců v rodičovské péči není jasná, dospělí samci a samice byli viděni společně s nedospělými zvířaty, pravděpodobně jejich potomky. I když jsou americké kuny zřídka samotářské, je stále možné, že samci mají během odchovu nějaký vztah se svými potomky.
- Rodičovská investice
- altriciální
- předhnojení
- zajišťování
- chránit
- žena
- zajišťování
- žena
- žena
- zajišťování
- žena
- žena
Životnost/Dlouhověkost
Americké kuny se mohou v zajetí dožít až 17 let. I když se kuny ve volné přírodě pravděpodobně nedožívají tak dlouho jako ty v zajetí, divoké samice jsou stále schopné rozmnožování ve věku 12 let.
- Životnost dosahu
Stav: zajetí 17 (vysokých) let - Průměrná životnost
Stav: zajetí 17.0 let Institut Maxe Plancka pro demografický výzkum
Chování
Martes americana je obvykle samotářský a noční. Příležitostně byly pozorovány u párů samec/samice a byly také pozorovány u závislých mláďat.
Americké kuny jsou poněkud stromové (stromové obydlí) a na stromech se pohybují velmi snadno. Vyznačují pachové stezky od stromu ke stromu svými silnými pachovými žlázami. Přesto se uvádí, že většinu lovu provádějí na zemi. Většina lovu se odehrává za soumraku a svítání, kdy jsou druhy kořisti nejaktivnější. Kromě toho jsou tato zvířata dokonalí plavci a mohou dokonce plavat pod vodou.
Velikost domovského okrsku se značně liší v závislosti na stanovišti a hustotě kořisti. Hustota populace 1.7 kun na čtvereční km je běžná v dobrých stanovištích, ale klesá na 0.4 kun na čtvereční km v chudých stanovištích. Martes americana neuléhá k zimnímu spánku a je aktivní celou zimu.
Americké kuny jsou nejaktivnější v noci. Nejvíce loví za svítání a za soumraku, kdy jsou kořist nejaktivnější. Samci a samice jsou někdy viděni spolu, ale raději tráví čas sami.
Americké kuny tráví hodně času na stromech, ale většinu lovu provádějí na zemi. Vyznačují pachové stezky od stromu ke stromu svými silnými pachovými žlázami. Také dobře plavou a potápí se.
Velikost domovského okrsku se značně liší podle stanoviště a hustoty kořisti. Americká kuna neuléhá k zimnímu spánku a je aktivní celou zimu.
- Klíčové chování
- stromový
- scansorial
- noční
- soumračný
- pohyblivý
- sedavý
- osamělý
- územní
- Průměrná velikost území 2.3 až 8.1 km^2
Home Range
Uvádí se domovský rozsah 8.1 km2.3 pro muže a XNUMX kmXNUMX pro ženy.
Komunikace a vnímání
Americké kuny mají složité komunikační prostředky. Kromě pachových značek, které jsou u Mustelidae tak běžné, používají vokalizace (hučení, chichotání a výkřiky). Důležitý je fyzický kontakt mezi partnery i mezi matkami a jejich potomky. Role vizuálních podnětů v komunikaci nebyla popsána, ale u mnoha Mustelidů hraje držení těla důležitou roli v komunikaci. Je pravděpodobné, že tato zvířata jsou v tomto ohledu podobná ostatním členům jejich rodiny.
Stravovací návyky
Martes americana je oportunistický podavač. Strava se skládá především z malých savců, včetně veverek a hlodavců. Občas se také jedí ptáci, ovoce, ořechy, hmyz a mršina. Americké kuny obvykle zabijí svou kořist rychlým, silným kousnutím do zadní části krku zvířete. Americké kuny mají někdy rychlé honičky na stromech s oblíbenou kořistí, veverkami obecnými.
- Primární dieta
- masožravec
- požírá suchozemské obratlovce
- Potraviny pro zvířata
- ptactvo
- savců
- obojživelníci
- plazů
- vajíčka
- mršina
- hmyz
- Rostlinné potraviny
- semena, obilí a ořechy
- ovoce
Predace
Dravci nebyli u kun amerických hlášeni. Je však pravděpodobné, že mladé kuny mohou být zranitelné vůči velkým šelmám, jako jsou vlci nebo sovy.
Role ekosystému
Jako predátoři mohou mít americké kuny významný dopad na populace kořisti a pomáhají strukturovat lesní společenství.
Ekonomický význam pro člověka: Pozitivní
Kuní kůže jsou velmi cenné a jsou loveny v kontrolovaných lovech.
- Pozitivní dopady
- části těla jsou zdrojem cenného materiálu
Ekonomický význam pro člověka: Negativní
Tento druh by mohl být považován za škůdce, protože snižuje populaci druhů zvěře, jako jsou veverky a králíci. Žijí však v oblastech, které jsou obvykle lidmi řídce osídleny a není pravděpodobné, že by na člověka působily.
Stav zachování
Sběr kožešin snížil počet populací v mnoha částech rozsahu druhů. Zničení biotopu jehličnatých lesů také vedlo ke snížení počtu. Navzdory těmto hrozbám nejsou kuny americké považovány za ohrožené.
- Nejméně znepokojený červený seznam IUCN
Více informací - Nejméně znepokojený červený seznam IUCN
Více informací - Federální seznam USA Žádný zvláštní status
- CITES Žádný zvláštní status
- Seznam státu Michigan Žádný zvláštní status
Přispěvatelé
Nancy Shefferly (editor), Animal Diversity Web.
Eric J. Ellis (autor), University of Michigan-Ann Arbor.
Glosář
žijící v Nearktické biogeografické provincii, severní části Nového světa. To zahrnuje Grónsko, kanadské arktické ostrovy a celou Severní Ameriku až na jih jako vysočiny středního Mexika.
![World Map]()
ke komunikaci používá zvuk
mláďata se rodí v relativně nevyvinutém stavu; po porodu/vylíhnutí nejsou schopni se po určitou dobu živit, starat se o sebe nebo se samostatně pohybovat. U ptáků nahých a bezmocných po vylíhnutí.
Odkazování na zvíře, které žije na stromech; lezení po stromech.
mající tělesnou symetrii tak, že zvíře lze v jedné rovině rozdělit na dvě zrcadlově obrácené poloviny. Zvířata s bilaterální symetrií mají dorzální a ventrální strany, stejně jako přední a zadní konce. Synapomorfie Bilateria.
zvíře, které se živí hlavně masem
maso mrtvých zvířat.
ke komunikaci používá pachy nebo jiné chemikálie
aktivní za úsvitu a soumraku
u savců, stav, kdy oplodněné vajíčko dosáhne dělohy, ale zpozdí jeho implantaci do děložní sliznice, někdy i na několik měsíců.
zvířata, která využívají metabolicky generované teplo k regulaci tělesné teploty nezávisle na okolní teplotě. Endotermie je synapomorfie savců, i když mohla vzniknout u (nyní zaniklého) synapsidního předka; fosilní záznam tyto možnosti nerozlišuje. Konvergentní u ptáků.
spojení vajíčka a spermie
lesním biomům dominují stromy, jinak se lesní biomy mohou značně lišit v množství srážek a sezónnosti.
potomci jsou produkováni ve více než jedné skupině (vrhy, snůšky atd.) a ve více ročních obdobích (nebo v jiných obdobích vhodných pro reprodukci). Iteroparní zvířata musí podle definice přežít více sezón (nebo periodických změn stavu).
mající schopnost pohybovat se z jednoho místa na druhé.
oblast, ve které se zvíře přirozeně vyskytuje, oblast, ve které je endemický.
aktivní během noci
mít více než jednu ženu za partnera najednou
komunikuje tak, že produkuje vůně ze speciální žlázy (žláz) a umísťuje je na povrch, aby je ostatní mohli cítit nebo ochutnat
chov je omezen na určitou sezónu
zůstává ve stejné oblasti
reprodukci, která zahrnuje spojení genetického příspěvku dvou jedinců, samce a samice
ke komunikaci používá dotyk
Jehličnatý nebo boreální les, který se nachází v pásmu napříč severní Severní Amerikou, Evropou a Asií. Tento pozemský biom se také vyskytuje ve vysokých nadmořských výškách. Dlouhé, chladné zimy a krátká, mokrá léta. Je přítomno několik druhů stromů; jedná se především o jehličnany, které rostou v hustých porostech s malým podrostem. Mohou se zde vyskytovat i některé listnaté stromy.
ta oblast Země mezi 23.5 stupně severně a 60 stupni severně (mezi obratníkem Raka a polárním kruhem) a mezi 23.5 stupněm jihu a 60 stupni jižně (mezi obratníkem Kozoroha a polárním kruhem).
brání oblast v domácím okrsku, kterou okupuje jednotlivá zvířata nebo skupina zvířat stejného druhu a je držena prostřednictvím zjevné obrany, vystavení nebo reklamy
ke komunikaci používá zrak
rozmnožování, při kterém dochází k oplodnění a vývoji v ženském těle a vyvíjející se embryo získává výživu od ženy.
Reference
Buskirk, Steven W., Alton S. Harestad, Martin G. Raphael a Roger A Powell [Editoři]. 1994. Martens, Sables a Fishers. Biologie a ochrana přírody. Cornell University Press.
Macdonald, Dr. David. 1984. Encyklopedie savců. Equinox (Oxford) Ltd. Pgs 118-119.
Nowak, Ronald M. 1991. Walkerovi savci světa, 5. vydání. Johns Hopkins University Press. Str. 1117.
Parker, Sybil P. [Editor]. 1990. Grzimek’s Encyclopedia of Savs, Vol. 5. McGraw-Hill Publishing Company. str. 413-414.
Ulrich, Tom J. 1990. Savci severních Skalistých hor. Mountain Press Publishing Company, Missoula. str. 84.
Clark, T. 1999. Kuna americká| Martes americana . Pp. 165-166 v D. Wilson, S. Ruff, eds. Smithsonova kniha severoamerických savců. Washington D.C.: The Smithsonian Institution Press ve spolupráci s Americkou společností mammologů.
Webový tým Animal Diversity s potěšením oznamuje kapesní průvodce ADW!
Vyhledávání
- Prozkoumejte Data @ Quaardvark
- Průvodce vyhledáváním















